26 juli 2016

Stichting RIVED

 

cropped-Rinske-website.jpg

Stichting RIVED is opgericht ter nagedachtenis aan Rinske van Erp.

De stichting RIVED wil de projecten die Rinske van Erp is begonnen steunen. Het was Rinskes droom om mishandelde en ongewenst zwangere jonge vrouwen een zelfstandig bestaan te geven door hen te laten werken in een atelier waar op een ecologisch verantwoorde manier kleding, tassen, schoeisel en huishoudtextiel geproduceerd worden.

Tijdens haar studie aan de Modeacademie in Maastricht plant zij voor het eerst om in Kenia haar afsluitende stage te doen. In februari 2011 vertrekt zij voor 3 maanden naar Nairobi. Zij werkt daar voor de organisatie Yaden. Deze organisatie stimuleert jongeren zich te ontwikkelen door middel van kunst, dans, muziek en daardoor sterker in de maatschappij te staan. Tijdens die stage heeft zij haar hart verpand aan Kenia, Nairobi, aan de mensen en de natuur.

Intussen studeert ze af als docent kunstvakken en vindt een baan in Leerdam op het Heerelandencollege. Al haar vakanties brengt ze door in Nairobi en de plannen om daar te gaan wonen en werken krijgen steeds meer vorm. In juli 2014 vertrekt zij voor langere tijd naar Nairobi om daar een start te maken met haar eigen bedrijf. En een jaar later, in juli 2015, wordt haar droom werkelijkheid: zij zegt haar adres op en emigreert naar Nairobi.

Daar aangekomen vindt ze werk op de Nederlandse school en verzorgt daar zwemlessen. Ook draagt ze haar steentje bij aan buitenschoolse activiteiten in het kader van kunst. En natuurlijk steekt ze veel energie in haar droom. Het bedrijf krijgt steeds meer vorm. Samen met een groep vrouwen, het Twaweza initiatief, krijgt haar droom de naam ECOSTORI Enterprise. Twaweza initiatief is een groep jonge vrouwen uit de krottenwijk Kariobangi en Korogocho. Deze vrouwen geven voorlichting over prostitutie, geweld, alleenstaande moeders, en ongewenste zwangerschappen. Door Ecostori krijgen deze vrouwen  een kans op een betere toekomst voor henzelf en hun gezinnen. Zij kunnen het waarmaken.

Maar dan slaat het noodlot toe. Op 14 maart 2016 overlijdt Rinske, op 28-jarige leeftijd, aan de gevolgen van malaria. Helaas heeft Rinske haar droom niet af kunnen maken. Wij willen de projecten steunen die zij is begonnen en hebben hiervoor de stichting RIVED in het leven geroepen.

De naam van de stichting is de door Rinske zelf gekozen naam voor het bedrijf dat zij in Nederland is begonnen. De letters staan voor:

R             Rinske van Erp; Oprichtster van RIVED

I              innovative; RIVED stimuleert nieuwe ideeën

V             voices; RIVED geeft een stem aan kwetsbare groepen

E             ecologic; RIVED steunt duurzame projecten

D            development; RIVED ondersteunt de ontwikkeling van mens en natuur.

 

Steun ons en steun de projecten van Rinske van Erp. Kijk op Donateur worden en zie hoe dat kan.

Wilt u op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Volg ons via http://Facebook.com/rived.org